• تماس با ما: 01152221462
  • Info@hcch.ir

فهرست مواد غذایی مجاز در پایگاه تغذیه مدارس

ردیف

مواد غذایی

فهرست مواد غذایی  مجاز در  پایگاه تغذیه مدارس

1

خشکبار ،خرما و انواع مغزها ودانه ها (ازانواع بدون نمک )

خشکبار (مثل توت خشک ،انجیر خشک ،انواع برگه ها ،خرما ،کشمش ،انواع میوه های خشک ) انواع مغزها و دانه ها (گردو ،بادام زمینی ،فندق ،بادام هندی ، پسته ،،کنجد ،مغزتخمه ها )نخودچی ،برنجک ،گندم برشته شده ،ذرت بو داده که همگی بسته بندی شده ود ارای مجوز های بهداشتی از وزرات بهداشت باشند

2

شیر وفرآورده های آن

ماست ،شیر ،پنیر ،بستنی (بجز بستنی یخی )همه پاستوریزه یا استریلیزه و به صورت بسته بندی تک نفره واز نوع کم چرب (2.5 چربی و یا کمتر )

شیر بهتراست که به صورت غنی شده با ویتامین d باشد .

3

نوشیدنی

دوغ بدون گاز و آب معدنی (دارای مجوزبهداشتی از وزرات بهداشت )

4

میوه

انواع میوه مثل سیب ،نارنگی ،پرتقال و .... (بسته بندی شده مطابق با دستورالعمل های مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت باشد.

5

بیسکوییت بدون کرم ،کیک و کلوچه

شامل انواع بیسکوییت ،کیک و کلوچه بیسکوییت ترجیحا از انواع سبوس دار بدون کرم و کیک و کلوچه ترجیحا از انواع غنی شده باریزمغذی ها مثل آهن ،ویتامین آ وتهیه شده با روغن حاوی اسیدچرب با ترانس زیر 5درصد و دارای مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت باشد.

6

لقمه سالم

نان وپنیر و گردو –نان وتخم مرغ (آب پز وسفت )-نان و پنیرو خیار –نان وپنیر و گوجه فرنگی –در بسته بندی مطابق دستورالعمل های مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت ،پنیر ازانواع پاستوریزه و ساده (کم چرب )باشد .

خیاروگوجه فرنگی ،شسته شده وضدعفونی شده مطابق با دستورالعمل های مرکز سلامت محیط کاروزارت بهداشت باشد.

بهتراست از انواع نان سبوس دار مثل سنگک ونان های حجیم و نیمه حجیم صنعتی از انواع سبوس دار ویا همراه با انواع مغزها (تخک آفتابگردان ،کنجد وکدو و...)استفاده گردد

7

غذاهای پخته

انواع آش وسوپ ،لوبیا ،عدس ،حلیم (همه کم نمک و کم چرب )فرنی ،شیر برنج و سمنو (همه کم شیرین و کم چرب ) موادغذایی پخته باید دارای شرایط زیر باشند .

-  پخت به صورت روزانه

- پخت در شرایط بهداشتی و رعایت کامل نکات بهداشتی مطابق با ایین نامه بهداشت محیط مدارس

- رعایت تنوع و تفاوت های فرهنگی در برنامه غذایی

-مواد غذایی داغ در ظروف یکبار مصرف برپایه گیاهی مخصوص ،مصرف شوند .

-بلافاصله بعد از تهیه و پخت توزیع شود

 

 

فهرست مواد غذایی که عرضه آن در پایگاه تغذیه سالم ،غیرمجاز است.

1.فرآورده های غلات حجیم شده (باهرنام تجاری ) وانواع چیبس ها (سیب زمینی و ذرت)

2.انواع یخمک

3.نوشابه های گازدار و ماءالشعیر

4.دوغ گازدار

5.آدامس های حاوی مواد قندی

6.سوسیس و کالباس وکلیه فراورده هایی که در آنها سوسیس و کالباس وجود دارد .

7.انواع همبرگرهای کمتراز70درصد گوشت و بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت

8.انواع سالاد الویه

9.انواع لواشک و آلو و آلوچه بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی وزارت بهداشت

10.آب نبات هایی که به سطح دندان می چسبند.

11.انواع اب میوه هایی که دارای قند افزوده هستند .

12.فلافل وسمبوسه

13.انواع اشترودل گوشتی در هرحالت (بامجوزبهداشتی وفاقد مجوزهای بهداشتی ازوزارت بهداشت )

14.انواع اشترودل غیرگوشتی بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت

15.انواع پیراشکی ودونات

16.بستنی یخی

17.پاستیل

18.خیارشور وانواع ان

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دی 10 1396

بهداشت فردی

بهداشت فردی

 

ويژه : دانش اموزان

         تهیه و تنظیم :  واحد سلامت نوجوانان و مدارس –شهریور 1396

 

بهداشت فردی: بهداشت فردی متشکل از روش‌ها و اصولی جهت پیشگیری از بروز انواع بیماری‌ها و پاکیزه نگه‌داشتن اعضای بدن است. ساده‌ترین کارها مانند

شستشوی دست‌ها یا کل بدن، پاکیزگی مو و ناخن و رعایت اصول پاکیزگی لباس و پوشش‌های فردی می‌تواند سلامت یک فرد را تا حدود بسیار زیادی تأمین کند.

  • استراحت ، نظافت، خواب، رژيم غذايي مناسب، ورزش، پوشاک و استحمام از نکات مهم اصول بهداشت فردي هستند.
  • از عادت ها و رفتارهاي غيربهداشتي پرخوري، استفاده بي دليل از داروها، شکستن مواد سخت مثل گردو و پسته با دندان و کشيدن سيگار را مي توان نام برد.

بهداشت پوست :

  • استحمام ونظافت پوست ، علاوه بر ازبین بردن بوی نامطبوع بدن باعث تسکین و آرامش عمومی می شود .
  • حمام روزانه یا یک روز در میان توصیه می شود.
  • برس زدن روزانه و ماساژ موها سبب تشديد سرعت جريان خون، بهتر رسيدن هوا به ريشه موها و تغذيه بهتر ريشه مو شده و ازجمع شدن گردوغبار و آلودگی ها در سر نيز جلوگيري مي كند . این موضوع مخصوصا در بحث پیشگیری از آلودگی به شپش سر در دانش اموزان تاکید شده است.
  • همواره از شانه،برس و حوله مخصوص خود استفاده كنيد.
  • لازم است موها تقريبا" هر 4-3 هفته يكبار كوتاه شوند.
  • از بالش و ملحفه شخصي استفاده نموده وروبالشي ها را هفته اي دو بار تعويض نماييد.

بهداشت دستها : 

بسیاری از بیماریهای انگلی و عفونتهای روده ای از طریق دستها و ناخنهای آلوده انتشار می یابند که می توان با رعایت اصول بهداشت فردی از طریق شستن صحیح دستها و کوتاه کردن ناخن به طور مرتب از آنها جلوگیری نمود .

در موارد زیر شستن دستها با اب و صابون الزامی است :

  • قبل از غذا خوردن ، قبل از طبخ غذا و هنگام آماده کردن ظروف و وسایل سفره هنگام مراقبت از نوزادان و کودکان و موقع تغذیه آنها ، بعد از مستراح رفتن ، بعد از دست زدن و نظافت کردن حیوانات ، بعد از باغبانی و زراعت ، بعد از ملاقات و تماس با بیماران مبتلا به بیماریهای واگیر ، پس از انجام کار و هنگامی که دست ها به دلیل تماس با مواد مختلف آلوده و کثیف می شوند .

 

بهداشت ناخن :

  • عادت جویدن ناخن غیربهداشتی است و سبب ابتلاء فرد به بسیاری از بیماریها خواهد شد . لذا از این عمل باید پرهیز کرد .
  • ناخن ها به طور منظم کوتاه گردد.

بهداشت دهان و دندان

  • تشویق دانش آموزان به مسواک زدن پس از هر وعده غذایی یا حداقل شب قبل از خواب

      علائم پوسيدگي دندان:

- حساسيت دندان نسبت به سرما، گرما، شيريني جات 

- وجود نقاط قهوه اي و يا سياه برروي دندان

- درد هنگام جويدن غذا

- وجود درد مداوم در دهان يا اطراف سينوسهاي فكي                                                               

- تورم لثه ويا وجود فيستول(مجراي خروج چرك) برروي لثه

روشهاي كنترل و پيشگيري پوسيدگي دنداني و بيماري لثه‌اي

  • مسواك و خمير دندان
  • انتخاب يك مسواك خوب
  • خمير دندان دارای فلورائد
  • روش صحیح مسواك زدن
  • نخ دندان
  • فلورايد ( اجرای فلورائدتراپی در کلیه مدارس ابتدایی با استفاده از وارنیش فلوراید )
  • شيار پوش ( فيشور سيلانت)
  • تغذیه

 

 

مهر 02 1396