• تماس با ما: 01152221462
  • Info@hcch.ir

آشنایی با بیماری وبا (ويژه آموزش به والدین دانش اموزان)

آشنایی با بیماری وبا (ويژه آموزش به والدین دانش اموزان)

تهیه و تنظیم : واحد سلامت نوجوانان و مد ارس-مرداد96

 

  • یکی از بیماریهای واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می‌کند. عامل بیماری زایی وبا یک باکتری است و سمی كه این میكروب در روده باریك انسان ترشح می كند، باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود . عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.

علائم بیماری

شخص مبتلا به وبا، اسهال خفیف بدون درد و بدون تب دارد كه كم كم شدید می‌شود، اسهال شخص مبتلا به وبا آبكی و به شكل لعاب برنج است. بیماری وبا گاهی همراه استفراغ و گاهی بدون استفراغ است كه به سرعت و در ظرف سه الی چهار ساعت موجب كم آبی شدید بدن شده و در صورتی كه سریعا آب و املاح بدن جبران نشود، سبب مرگ فرد مبتلا می‌شود.

دوره پنهان بیماری وبا از لحظه ورود میكروب به بدن تا بروز بیماری از چند ساعت تا پنج روز می‌باشد ولی به طور معمول در یكی دو روز بیماری آشكار می‌شود. به محض شروع اسهال شدید بایستی مایعات فراوان و ORS مورد استفاده قرار گیرد و سریعا به نزدیكترین مركز بهداشتی درمانی یا خانه بهداشت مراجعه شود.

 

راه های انتقال

انتقال ‌این بیماری به دو روش تماس مستقیم و غیرمستقیم است. وبا می‌تواند از طریق تماس با چیزهای آلوده به میكروب وبا مانند دست دادن با دست‌های آلوده بیمار، تماس با استفراغ یا مواد دفعی بیمار، ملحفه و لوازم آلوده او مثل لیوان، ظروف و حوله و.... منتقل شود كه همه این موارد، روش مستقیم انتقال بیماری است. در روش تماس غیرمستقیم بیماری وبا می‌تواند از طریق خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاه ها، استخرها، جویبارها و دریاچه‌های آلوده منتقل شود.

خوردن سبزیجات و میوه‌های خام آلوده، استفاده از غذاهای پخته آلوده كه توسط دست آلوده و یا حشرات آلوده شده باشد، تغذیه كودكان با بطری به جای شیر مادر، استفاده از شیر و بستنی آلوده كه از منابع غیر مطمئن تهیه شده باشد، از دیگر راه های انتقال وبا است.

درمان

نخستین مرحله درمان، نوشاندن آب و الکترولیت‌ها به بیمار است. گام بعدی، دادن آنتی‌بیوتیک است که هم کمک به کاهش حجم مدفوع می‌کند و هم مدت بیماری را کوتاه می‌کند و همچنین سیکل انتقال را کوتاه و قطع می‌نماید.

درمان وبا با نوشاندن  آب و مایعات به بیمار

برای نوشاندن آب و  مایعات توجه به شدت اسهال و وضع کم آبی بیمار لازم است. در اسهال‌های خفیف و کم آبی خفیف (زیر ۵٪) دادن آب و الکترولیت خوراکی (ORS) کافی است اگر موجود نبود و یا بیمار تحمل نکرد می‌توان از لعاب برنج (۵۰ گرم در لیتر)، نوشابه با نمک و... استفاده کرد.در بیماران با  کم آبی شدید (که بیش از ۱۰٪ آب از دست داده‌اند:دارای چشم‌های کاملاً گودرفته، خواب آلوده، فشار خون و نبض ضعیف،) و همچنین در بیمارانی که استفراغ دارند و یا در بیمارانی که در اغما هستند و همچنین بیماران دارای فلج روده باید سرم تزریق شود.آنتی بیوتیک ها نقش مهمی در کاهش مدت و شدت بیماری وبا دارند.

راه های پیشگیری ازبیماری وبا

1-سعی کنیم برای نوشیدن آب، شستشوی ظروف و شستن سبزیجات از آب لوله کشی کلردار استفاده کنیم. در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.

2-در زمان شیوع وبا از خوردن سبزیجات خام پرهیز شود وسبزیجات و میوه‌ها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.

3-از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.

4-به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد، جدا خودداری کنند.

5-قبل از غذا خوردن و بعد از رفتن به توالت، دست‌های خود را با آب و صابون خوب بشویید.

6-از آشامیدن آب‌های مشكوك در پارك‌ها، باغ‌ها و فضای سبز جداً اجتناب كنید.

7-از مصرف مواد غذایی، آب میوه و آب هویج، معجون و دیگر مواد خوراكی و نوشیدنی‌های كه توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می‌گردد جداً خودداری كنید.

8-حتی الامكان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده كنید.

9-مواد خوراكی را در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگه‌داری كنید.

10-زباله را در كیسه‌های مخصوص زباله نگه‌داری و در محل مناسبی دفع كنید.

11-غذاها باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و دور از دسترس حشرات و مگس نگه‌داری شود و از قرار دادن سبزی و میوه‌جات نشسته در یخچال جداً خودداری كنید

12-حتما بعد از غذا چند قطره آب لیمو یا لیموترش تازه استفاده شود.

13-همیشه از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه استفاده كنید یا شیر را به مدت 20 دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.

14-در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را كه قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در كنار میوه و سبزیجات نشسته وگوشت خام قرار ندهید.

15-برای تهیه یخ خوراكی از آب جوشیده سرد شده استفاده شود در صورتی كه از یخ یا آب سرد به عنوان یك منبع سرد كننده برای نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شود، بایستی آنها را در پوشش مناسب قرار داد.

16-غذاهای پخته شده مانند كوكو و .... را قبل از مصرف بایستی به حرارت داغ رساند و خورشت ها را قبل از مصرف جوشاند.

17-در مسافرت‌ها حتما از لیوان شخصی، آب جوشیده و میوه‌های قابل پوست كندن استفاده شود.

18-برنج پخته در فضای اتاق سریع آلوده می‌شود باید برنج را در یخچال نگهداری كرد.

19-در هنگام بروز بیماری وبا حتی الامكان از دست دادن پرهیز شود.

 20-از تماس با مواد دفعی و استفراغ و لوازم آلوده بیمار خودداری شود.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

www.seemorgh.com/health

منبع : پایگاه اطلاع رسانی نظام پرستاری

 

 

 

 

مرداد 09 1396

آنژین چرکی(ويژه آموزش به والدین دانش اموزان)

آنژین چرکی(ويژه آموزش به والدین دانش اموزان)

تهیه و تنظیم : واحد سلامت نوجوانان و مد ارس-مرداد96

عامل ایجاد گلودرد چرکی چیست؟

گلودرد چرکی عفونتی شایع است و عامل آن نوعی باکتری  است.گلودرد ‌ با عفونت‌ و التهاب‌ حلق ، مسری‌ است‌. به گلو درد آنژین هم گفته می‌شود. آنژین التهاب لوزه‌های کامی است . سرماخوردگی زمینه آن را آماده می‌سازد. سرایت باکتری بوسیله ترشحات دهان بیمار مبتلا صورت می‌گیرد.تظاهر اولیه ممکن است فقط درد باشد ولی بر حسب شدت آن باعث اختلال بلع نسبت به جامدات و مایعات و گاهی ریزش بزاق دهان می‌شود.

فرد چه طور به آنژین مبتلا می‌شود؟

آنژین به واسطۀ ارتباط مستقیم یا بر اثر پرتاب یک قطرۀ کوچک آلوده منتقل می‌شود. منطقی است که اگر بیمار نیستید از برخورد و تماس با فرد بیمار خودداری کنید و اگر یکی از اطرافیان تان مبتلا به بیماری است، مرتب دست های تان را بشویید. بیماران نیز باید مرتب دست های شان را بشویند، اما مهم تر از آن، این است که هنگام عطسه یا سرفه کردن باید جلوی بینی و دهان شان را با دستمال خوب بپوشانند.

چه افرادی بیش از دیگران در معرض گلودرد هستند؟

کودکان 5 تا 15 ساله که در کلاس درس یا اماکن گروهی دیگر هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به گلودرد قرار دارند. این بیماری عموما از طریق ترشحات بینی یا حلق و گاهی از راه غذا یا آب آلوده منتقل می‌شوداین باکتری از طریق قطرات تنفسی موجود در هوا یا تماس مستقیم، مثلا دست زدن به دستگیره ی در یا هر سطح آلوده ای منتقل می‌شود.

علایم و نشانه‌ های گلودرد چرکی چیست؟

 

 

نشانه‌ های این گلودرد شامل قرمزی و تورم لوزه‌ها ، تورم غدد لنفاوی در جلوی گردن، تب، سردرد، درد عضلانی، شکم درد و گلودرد است.

  • شروع‌ سریع‌ گلودرد
  • گلودردی‌ که‌ هنگام‌ بلع‌ شدیدتر است‌.
  • بی‌اشتهایی‌
  • سردرد
  • تب
  • احساس‌ ناخوشی‌ کلی‌
  • درد گوش‌ در هنگام‌ بلع‌ (گاهی‌ اوقات‌)
  • غدد متورم‌ و حساس‌ به‌ لمس‌ در گردن‌
  • لوزه‌های‌ قرمز و شفاف‌ که‌ ممکن‌ است‌ لکه‌هایی‌ از چرک‌ داشته‌ باشند.
  • درمان آنژین چیست؟
    درمان اصلی آنژین بر اساس علائم آن است: داروهایی که تب را پایین می‌آورند و درد را کم می‌کنند، و احتمالاً همراه با مواد ضد عفونی کنندۀ گلو. این درمان ها عموماً برای پشت سر گذاردن اوج بیماری کفایت می‌کنند.. اگر پزشک تان برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرد، درمان را تا انتها پیگیری کنید و به بهانه اینکه علائم از بین رفته اند، مصرف داروها را متوقف نکنید. ناتمام رها کردن دورۀ درمان، بهترین روش برای به وجود آوردن باکتری های مقاوم به درمان است !
  • آیا موارد احتیاطی خاصی برای جلوگیری از ابتلای بچه ها وجود دارد؟
    اگر تجویز آنتی بیوتیک برای بچه ها فایده ای نداشت، باید بدون معطلی آنها را نزد پزشک ببرید. پزشک بنابر شناخت درستش از عامل ایجاد بیماری، تشخیص می‌دهد که باید آنتی بیوتیک تجویز کند یا نه.

مواد غذایی مفید در زمان گلو درد:

 

خرما ، آب هویج ، عسل ، آب لیمو با آب نیم گرم ، لیم ، شیر ، شربت توت و دم کرده مرزه و زیره سیاه برای گلو درد مفید هستند.

بهترین درمان استراحت است. ماندن در منزل به پیشگیری از ابتلای دیگران کمک می ‌کند. در یک اتاق گرم (نه داغ) و مرطوب (با دستگاه تهویه یا بُخور) استراحت کنید.

برای رقیق کردن مخاط، آب فراوان بنوشید.

بزرگسالان می ‌توانند برای رفع کسالت و درد، از استامینوفن ساده استفاده کنند.

توجه !

به تاخیر انداختن درمان گلو دردهای چرکی موجب بروز مشکلات اورولوژی شده که این امر عملکرد کلیه‌ها را مختل می‌کند)

 

مرداد 09 1396