• تماس با ما: 01152221462
  • Info@hcch.ir

چگونه از ناراحتي هاي اسكلتي درمدارس پيشگيري كنيم؟

چگونه از ناراحتي هاي اسكلتي درمدارس پيشگيري كنيم؟

واحد سلامت نوجوانان و مدارس         خرداد 1396

            مقدمه

 يکي از مهم‌ترين و اساسي‌ترين مسايل بهداشتي، تامين نيازهاي جسمي‌دانش آموزان است که سلامت آنها را تامين مي‌کند. بررسي و تحقيقات نشان‌دهنده وجود تغيير شکل‌هاي بدني در بين دانش‌آموزان است. اين تغيير شکل‌ها که اغلب شديد نيست با تمرين حرکات ساده قابل اصلاح و پيشگيري خواهد بود، واز ناهنجاري ودردهاي اسكلتي عضلاني در آينده پيشگيري خواهد كرد.

 داشتن وضعيت صحيح بدني به تنهايي هر چند براي سالم بودن کافي نيست اما بخشي از سلامت کلي فرد را شامل مي‌شود. والدين و مربياني که دستيابي به وضعيت صحيح بدن و عوامل موثر بر آن را مي‌شناسند، به خوبي مي‌توانند در سلامت زندگي روزمره دانش‌آموزان سهيم شوند بنابراين در يک برنامه صحيح آموزش بهداشتي نبايد آموزش دستيابي به وضعيت صحيح بدن را  در دانش آموزان از ياد برد.يك صندلي مناسب باید ۵ سانتیمتر بالاتر از استخوان های كتف باشد، پشتی صندلی باید در حدود ۱۰ درجه به سمت عقب متمایل باشد و قسمت كف صندلی باید ۳ درجه بلندتر از جلوی آن باشد. این اختلاف ارتفاع، اندكی شما را به سمت جلو هل می دهد، لذا شما اندكی به سمت عقب تكیه می دهید تا تعادل حفظ شود. چنانچه این موارد رعایت نشود، به طور قطع روی بدن اثر می گذارد و مشكلات و ناهنجاری هایی را به دنبال می آورد.

 

            عوامل مساعد كننده در ايجاد ناهنجاريهاي اسكلتي عضلاني:

Ø                 استاندارد نبودن ارتفاع ميز و صندلي با اسكلت در حال رشد دانش آموزان

Ø                 در وضعيت غلط قرار گرفتن در هنگام نشستن بر روي ميز و صندلي.

Ø                 انتخاب ناصحيح  كفش ،كيف يا كوله پشتي دانش آموزان.

Ø                 رعايت نكردن طراحي كلاس درس از نظر روشنايي مطلوب .

Ø                  بازيهاي كامپيوتري  و نشستن  زمان طولاني پشت رايانه.

Ø                 فقر حركتي و نداشتن تحرك لازم.

Ø                 تغذيه نامناسب و عدم بهره مندي از مواد غذايي مقوي كه شامل كلسيم و ويتامين D باشند.

Ø                 وضعیت بدنی غلط: وضعیت غلط مثل ایستادن و راه رفتن با شانه های افتاده و قوز كرده، نه تنها موجب ناراحتی های مختلفی مثل كمردرد، سینه درد و خستگی عمومی می شود، بلكه موجب سردرد و تا حدود زیادی باعث ناراحتی های دندان می شود.

            عوارض حمل كیف روی شانه یادست :

گروهی از دانش آموزان عادت دارند كیف مدرسه را كه گاهی اوقات بسیار سنگین است، روی یك شانه یا در دست بگیرند كه به علت تكرار این عمل باعث ایجاد تغییر شكل بدن شده و چنانچه بدون آگاهی لازم این روال ادامه یابد، ناهنجاری هایی را به دنبال می آورد.

دانش آموزان ابتدایی بیشتر از سایر دوره ها از كوله پشتی استفاده می نمایند و عادت حمل كیف هم معمولاً روی پشت است. ولی در دوره های بالاتر، دانش آموزان بیشتر از كیف های دستی استفاده می كنندكه نحوه حمل آن بیشتر روی یك شانه و یا در دست است.

دانش آموزانی كه عادت دارند كیف خود را روی شانه و یا در دست حمل كنند، قوز پشتی بیشتری دارند كه این عارضه باعث درد كمر می شود.

دانش آموزانی كه عادت دارند كیف خود را روی یك شانه یا یك دست حمل كنند، دچار عارضه زانو ضربدری می شوند كه به دنبال آن درد ساق پا پیش می آید.

همچنین دانش آموزانی كه كیف سنگین حمل می كنند، دچار گودی كمر می شوند؛ زیرا كه وزن كیف موجب افزایش قوس ستون فقرات كمری می شود.

 استفاده از میز و نیمكت، بهترین حالت برای انجام تكالیف مدرسه است. عدم تناسب میز و صندلی با جثه دانش آموزان، می تواند باعث عدم تمایل آنان به استفاده از میز و صندلی برای انجام تكالیف در منزل باشد.

دانش آموزانی كه در وضعیت نشسته(دو زانو یا چهار زانو) تكالیف خود را انجام می دهند، درد پا در آنها بیشتر است.

خوب راه رفتن، خوب نشستن، خوب ایستادن علاوه بر این كه حركت ها را زیباتر می سازد، با كارایی بیشتر و خستگی كمتر همراه است، چرا كه حداقل مصرف انرژی عضلانی همیشه در وضعیت ایده آل است، ضمن این كه كلیه دستگاه های داخلی بدن در این وضعیت به فعالیت طبیعی خود ادامه می دهند.

جهت برطرف شدن ناهنجاری های اكتسابی وضعیت بدنی غیر صحیح، می بایست به بررسی و شناسایی ارتباط بین وضعیت غیر صحیح و عادت های غلط با نوع درد و ناهنجاری بپردازیم تا با اتكا و علم به اصلاح پذیری عوارض و انحرافات جسمانی در بین دانش آموزان از بروز عوارض ساختاری و غیر قابل درمان پیشگیری كنیم.

 

 

خرداد 21 1396

آشنایی با تب خونريزي دهنده كريمه- كنگو (ویژه آموزش به گروههای هدف در مدارس )

آشنایی با تب خونريزي دهنده كريمه- كنگو  (ویژه آموزش به گروههای هدف در مدارس )

تب خونريزي دهنده كريمه- كنگو چيست؟

تب خونريزي دهنده كريمه-كنگو يكي از بيماري­هاي ويروسي مشترك بين انسان و حيوان است  كه در كشور ما نيز ديده مي­شود. آلودگي با اين ويروس در دام­ها بيماري باليني ايجاد نمي­كند با اينهمه ممكن است در انسان باعث مرگ شود. ايجاد خونريزي در بافت­هاي بدن يكي از نشانه­هاي بيماري در انسان است كه در مراحل آخر بيماري اتفاق مي­افتد. بيماري براي اولين بار در سال 1944 در منطقه كريمه در كنار درياي سياه شناخته شد و به همين دليل به نام تب خونريزي دهند كريمه ناميده شد. بيماري متعاقبا در سال 1966 در كنگو شناسائي گرديد و از آن تاريخ نام اين بيماري به تب خونريزي دهنده كريمه كنگو تغيير  يافت.

راه انتقال :
کنه مخزن و ناقل بیماری است ، عامل بیماری:
 عامل بیماری اولین بار ازخون افراد بیمار در مرحله بروز تب و همچنین از کنه هیا لوما جدا شد.عفونت درانسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست ، یا تماس با پوست ، لاشه حیوان ، خون و ترشحات حیوان آلوده ویا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا ایجاد  می شود. خطر انتقال در طی ذبح حیوان حیوان وجود دارد. پس از آلودگی یک نفر ، ممکن است سایر افراددر تماس با اونیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند. تا کنون در سطح جهان همه گیریهایی از بیماری در سربازها ، اردوگاهها ،یا کسانی که از گوسفند وگاو نگهداری می کنند و کارکنان بیمارستانی ، اتفاق افتاده است. پرندگان در چرخه گسترش ویروس می توانند حامل کنه های آلوده باشند و خود مبتلا به بیماری نمی شوند(به جزء شتر مرغ) ولی  باعث انتقال کنه به دیگران (سایر حیوانات یا انسان) می شوند. در میان پرندگان، شترمرغ نسبت به عامل بیماری حساس بوده و در کانونهای آندمیک بیماری میزان شیوع نسبتا بالای بیماری در گله شترمرغها گزارش گردیده است.

چگونه اين بيماري منتقل مي­شود؟

اين بيماري به صورت معمول از طريق گزش كنه­هاي آلوده و يا از طريق تماس انسان با بافت­هاي دام­هاي آلوده در زمان كشتار دام به انسان منتقل مي­شود. تعدادي از حيوانات وحشي و اهلي مانند گاو، بز، گوسفند و خرگوش ميزبانان تكثير كننده اين ويروس هستند و كنه­هايي كه از اين دام­ها خونخواري مي­كنند مي­توانند آلوده شده و آلودگي را به نوزادان خود منتقل نمايند.  بافت­هاي مختلف اين دام­ها از جمله خون و گوشت آلوده هستند و مي­توانند ويروس را در محيط منتشر كنند و يا در صورت تماس به انسان منتقل نمايند.

 

 

 نشانه هاي تب خونريزي دهنده كريمه-كنگو چيست؟

بيماري در دامها بدون علامت مي باشد ولي دوره كمون بيماري در انسان بستگي به نحوه انتقال ويروس دارد. متعاقب گزش كنه ها معمولا دوره كمون 3-1 روز و حداكثر 9 روز و متعاقب تماس با خون و يا بافت هاي آلوده6-5 روز و حداكثر 13 روز مي باشد. بيماري بطور ناگهاني و با علائمي مانند سردرد، تب بالا، درد ناحيه پشت، درد مفاصل، درد معده، استفراغ، قرمزي چشم ها و صورت و گلو و  نقاط خونريزي در سقف دهان آغاز مي شود. علائم زردي نيز ممكنست بروز كند و در موارد شديد در خلق و خوي، حواس و ادراك نيز تغييراتي ايجاد مي شود. در موارد پيشرفته بيماري لكه هاي بزرگ كبود رنگ روي بدن، خونريزي شديد از بيني و خونريزي هاي غيرقابل كنترل در نقاط تزريق را مي توان ديد. در صورت عدم اقدام سريع براي درمان ميزان مرگ و مير در اين بيماري مي­تواند بسيار بالا و به حدود 30%  و حتي بالاتر از 50%  برسد.

 

تب دائمی است اما ممکن است دوقله ای (Re m i t a n t) باشد. یک دوره بدون تب ، (12 تا48 ساعت) در حدود نیمی از بیماران در روزهای 2تا 6 بیماری اتفاق می افتد که بعد از این دوره بدون تب ، مجددا دچار تب شده وارد مرحله خونریزی می شود . تب معمولا برای 3 تا 6 روز طول می کشد

 تشخيص تب خونريزي دهنده كريمه-كنگو چگونه است؟

تشخيص آزمايشگاهي موارد مشكوك به تب خونريزي دهنده كريمه كنگو  بايد در آزمايشگاه كاملا مجهز و با درجه ايمني زيستي بسيار بالا انجام شود.

 چه كساني و چگونه در معرض اين بيماري قرار دارند؟

همانگونه كه گفته شد اين بيماري از طريق كنه­ها و يا بافت­هاي آلوده حيوانات به انسان منتقل مي­شود . همچنین تماس با خون و بافت بیماران بخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها گردد باعث انتقال بیماری میشود. بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است بشدت برای دیگران آلوده کننده است، عفونتهای بیمارستانی بعد از آلودگی با خون و یا ترشحات بیماران شایع می باشند.  

افرادی که بیشتر در معرض خطر می باشند عبارتند از: دامداران و کشاورزان، کارگران کشتارگاهها، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی (بیمارستانها) . شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن بیماری (کنه ها ) میباشد.

راه های انتقال و پیشگری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو :

 راه های انتقال بیماری

 راههای پیشگیری از بیماری

 گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست

حفاظت فردی هنگام کار در فضاهایی که احتمال وجود کنه هست ( استفاده از دستکش، لباس کار و چکمه)

 تماس با دام آلوده (ذبح ،قطعه قطعه کردن و تمیز کردن ،پوست،خون و ترشحات)

  1. پرهیز از قرار دادن چاقوی آلوده به گوشت و احشای دام در دهان
  2. خرید دام مطمئن از مکانهایی که مورد تایید دامپزشکی است (برای ذبح و)

 

  1. ذبح دام با هدف ادای نذورات و مراسم سنتی پسندیده مانند عقیقه و در کشتارگاه ها
  2. رعایت اصول بهداشتی در نگهداری دام ( خود دام ، محل نگهداری دام ، تغذیه دام و)
  3. عدم نگهداری از حیوانات مگر در مواقع ضروری
  4. حفاظت فردی در تماس با دام ( ذبح ، تمیز کردن و سایر تماس ها )
  5. عدم جداسازی کنه با دست از دام یا انسان (روغن/وازلین به سطح پشتی کنه مالیده می شود تا تنفس وی قطع گردد، کم کم کنه پوست را رها می کند )

نکته : بیماری در دام آلوده هیچ علامتی ندارد ؛ لذا از ظاهر دام متوجه بیماری آن نخواهیم شد.

 مصرف گوشت تازه خام یا نیم پز حیوانات آلوده

  1.  مصرف گوشت و احشا کاملا پخته شده (مغز پخت شده)
  2. نگهداری گوشت و احشا دام به مدت ۲۴ ساعت پس از ذبح در سردخانه یا یخچال (نه فریزر) .

نکته : از مصرف خام جگر و سایر احشا و گوشت دام جدا پرهیز شود.

 تماس با خون و ترشحات بیمار و استنشاق هوای آلوده

 رعایت حفاظت فردی در تماس با بیمار مشکوک ، محتمل و قطعی ( استفاده از ماسک ، دستکش ، عینک ، گان و)

Text Box: بهترین درمان پیشگیری است .

 

منبع : راهنماي كشوري مبارزه با بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ( CCHF)  - وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معاونت بهداشت مرکز مدیریت بیماری های واگیر اداره مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان . 1390.

 

تهیه و تنظیم :  واحد سلامت نوجوانان و مدارس شهرستان چالوس  خرداد1396

خرداد 21 1396